teisipäev, 9. november 2010

Rasvatihane

RASVATIHANE:

Rasvatihast tunneb arvatavasti küll igaüks. Kes on näinud teda akna taga pekitükikese küljes rippumas, see tunneb ta ära helekollase kõhualuse järgi.Rasvatihane on elav ja liikuv lind, keda Eestis võib kohata aastaringi.
See vilgas linnuke on levinud peaaegu kogu Euroopas, Aasias ja Põhja-Aafrikas. Eestis on levinud ta üle kogu maa. Eelkõige võib teda kohata inimasulate ümbruses, looduslikes- ja kultuurpuistutes.
Sobiva pesapaiga valib välja isaslind. Pesa asuvad ehitama mõlemad vanemad koos. Pesa ehitatakse tavaliselt sobivatesse puuõõnsustesse või pesakasti. Ära ei põlata ka kuldnoka pesakaste, rähni pesakoopaid ning isegi postkaste, õõnsaid aiaposte jms. Maailmast on teada juhtum kus pesa ehitati isegi kaamelikoljusse. Ehitusmaterjalina kasutavad tihased rohukõrsi, lehti ja sammalt. Pesalohk padjandatakse paksult karvade ja sulgedega.
Aprillis muneb emaslind 6...12 valget, hajusate roostepruunide täppidega muna. Seejärel asub emaslind mune hauduma, isaslind toob talle ainult vahel harva toitu. Nädala pärast, kui pojad on munast koorunud, asuvad mõlemad vanalinnud neid usinalt toitma. Pojad jäävad pessa vähem kui kuuks ajaks.
Rasvatihane on kõigesööja lind: suvel on põhitoiduks selgrootud, talvel mitmesugused seemned ja marjad. Rasvatihast loetakse üldiselt rahumeelseks linnuks. Pesitsusperioodil aga võib see väike linnuke tappa metstika või mõne teise tema pessa tikkuva linnu. Putuktoidulise linnuna aitab rasvatihane putukaid hävitades hoida looduslikku tasakaalu. Tema poolt massiliselt söödavate putukate hulgas on valdavalt majanduslikult kahjulikud liigid: mähkurid, lutikad ja lehetäid. Rasvatihane on looduskaitse all.

Rahvapärased nimed: Kidilind, tihake, tihalane, tigane, tigalanekülmalind, talitihane,rasvavana, rasvapoiss, rasva-Ants, rasva-Jaak, rasvanäkk, rasvarants

Ennustused:
Kui kidilind akna taha tuleb, on külma oodata.
Kui tihane sügisel välja tuleb, saab külma ja tuisku.

Tihase laul:
Tihase “sitsikleit, sitsikleit” hüüdu on kindlasti kõik kevaditi kuulnud. Selline häälitsus ennustab peatsete soojade ilmade tulekut, nii et saaks sitsikleidi ja õhukeste riietega käia.

Laste hüpitusmäng:
Tii-tii, tihane,
vaa-vaa, varblane.
Hüppas üle oaaia,
kargas üle kapsaaia,
üle metsa vurr!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.