teisipäev, 9. november 2010

Harilik kellukas

Harilik kellukas
(Campanula patula)
käokübar, kurekatlad, kurekübarad, sinine roosi rohi, ussilill
Harilik kellukas on õrn niitude ja teeservade taim, kes kasvab sageli ka inimese kartulipõllul või aiamaal. Õrnad on nii maapealsed varred kui isegi maa-alused osad. Teistest meie kellukatest eristabki teda eelkõige just nõrk juurestik. See eripära aga tuleneb hariliku kelluka elutsüklist. Erinevalt teistest kellukatest on harilik kellukas vaid ühe- või kaheaastane. Seega ei ole tal vaja nii palju toitaineid kulutada tugeva juurestiku kasvatamiseks. Esimesel aastal tuleb tema seemnest maapinnale vaid väike lehekodarik, mis elab vaikselt lume all talve üle. Kevadel aga tõuseb päikese poole ilus sihvakas kellukataim, kelle õisi võime näha vahel juba maikuus. Harilik kellukas on meie looduse kõige esimesena õitsemist alustav kellukas.
Hariliku kelluka lehed pole kunagi sentimeetrist laiemad. Kitsaste varrelehtedega kellukaliike on meil kolm, peale hariliku veel ümaralehine ja suureõieline kellukas. Harilik on neist üks tavalisemaid. Suureõielise kellukaga ta ilmselt sassi ei lähe, sest hariliku kelluka õied on peaaegu kaks korda väiksemad ja tunduvalt kitsama suudmega krooniga. Ümaralehise ja hariliku kelluka eristamine on aga vahel küllaltki raske. Kui te leiate ümaralehisel mõne kevadise ümmarguse lehe, siis on asi selge. Kuid kui te ei leia, siis tuleb teised tunnused appi võtta. Hariliku kelluka õiekroon on peaaegu poole ulatuses lõhestunud teravatipulisteks hõlmadeks. Ümaralehise kelluka hõlmad on palju madalamad, kuni kolmandik õiekrooni pikkusest. Hariliku kelluka õied on sageli tumedamad ja lillakamad.
Harilik kellukas sobib ka hästi iluaedadesse. Teda võiks kasvatada näiteks püsilillepeenras väiksemate rühmadena. Eriti soovitatakse teda aga külvata maha koos muruseemnetega. Sel juhul võite saada endale ilusa muru, mida teisel aastal kaunistavad lillakassinised kellukaõied. Need kellukaõied on meeldivaks kostituseks ka mesilastele, kes teevad õitest saadud nektarist mett. Seega on muru hariliku kellukaga nii ilus kui ka kasulik.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.