teisipäev, 9. november 2010

Harilik hiirehernes

Harilik hiirehernes
(Vicia cracca)
kureherned, ussihernes, voolme-rohi, iirihernes
Harilik hiirehernes on meie niitude kõige tavalisem hernes. Ta on kaunite pikkade lillakassiniste õiekobaratega taim. Hiirehernes väändub sageli teiste taimede vahel, justkui otsides teed valguse poole. Selleks on tal isegi abivahendid, köitraod. Kui harilikku hiirehernest uurida, siis võib märgata, et tal on paljude lehekestega liitlehed. Kuid lehekesi on alati paarisarv. Tipmise lehekese asemel kasvavad aga hoopis pikad harunevad köitraod. Need ongi selle hiireherne abilised, millega haarab ta kinni teistest taimedest ja kerkib taeva poole. Kui aga pole kellestki kinni haarata, siis peab hiirehernes mööda maad roomama.
Hiirehernes on meie poolt käsitletava taimeperekonna nimeks ilmselt tema viljade tõttu. Kõigi hiireherneste viljadeks on kaunad. Seemneid on neis erinev arv, kuid alati on need nii väikesed, et parajad hiirtele söömiseks. Harilikul hiirehernel on harilikult neli kuni kaheksa seemet. Seemned on aga kaunilt täpilised. Kuid teadma peab seda, et täpilisus on üks hoiatav märk, mis ka hariliku hiireherne puhul peab paika: seemned on mürgised ja suhu pista neid ei tohi. Loomadele on hiirehernes väga hea söök, eelkõige enne augustit, mil valmivad tema seemned. Kuid hiireherne seemned idanevad pikkamööda ning neid on raske korjata, lisaks ei kannata ta intensiivset maaharimist, seetõttu ei ole teda kultuurtaimena põldudel kasvatama hakatud.
Õisi võib harilikul hiirehernel vahel isegi kümnesentimeetrilises ühekülgses kobaras olla kuni poolsada. Arusaadavalt on selline taim ka hea meeallikas. Seda muidugi tingimusel, et ta on putuktolmleja ja meelitab mesilasi-kimalasi oma mesimagusa nektariga. Need tingimused on hiireherne puhul täidetud. Plusse lisab ka taime suhteliselt pikk mitmekuuline õitseaeg. Kaunite õite pärast oleks hiirehernest isegi sobilik ilutaimena kasvatada. Soovitada julgeks teda kruusastele aladele, jäätmaadele ja tehispinnasele, kohtadele, kus enamik taimi ei kasva ja valitseks muidu armetu tühjus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.