teisipäev, 9. november 2010

Kollane ülane

Kollane ülane
(Anemone ranunculoides)
kollane varesjalg, kollalill, külma lill, sarapuunaat
Kollane ülane on umbes sama tavaline kui valgete õitega võsaülane. Samuti on ta kevadel armastatud vaasililleks. Kollane ülane õitseb võsaülasest veidi hiljem. Kuid nagu ülaste puhul ikka, ei ole kunagi liiast ettevaatus nende korjamisel. Ilmselt on kõigile juba väiksest peale seletatud, et ülased on mürgised ja pärast taimede korjamist ei tohi käega silmi või nägu hõõruda. Ütleme veel niipalju juurde, et mürgistuse võib saada ka lihtsalt kui ülaseid kaua nii käes hoida, et taimemahl pääseb kätele. Tundlikumad inimesed aga ei saagi ilma kinnasteta ülaseid korjata. Ülased põhjustavad nahal eelkõige vesivillide teket, kuid need lõhkevad hiljem ja siis tekivad väga raskesti paranevad haavad. Eriti mürgine on kollase ülase risoom. Seda on Kamtšatka elanikud kasutanud isegi mürginoolte valmistamiseks. Nendega ei surmatud siiski inimesi, vaid ikka loomi. Isegi vaalu olla nendega kätte saadud.
Kuid kollase ülase mürgid on kasulikud ka rahvameditsiinis. Eestlased on nendega ravinud eelkõige reumat ja peavalu pannes välispidiselt nahale värskeid taimeosi. Kollatõve puhul olla kollalille teed joodud. Kuid teiste maade rahvad on kollast ülast palju väärtuslikumaks ravimtaimeks pidanud kui eestlased. Nii on kollasest ülasest abi saadud astma, rahhiidi, silmahaiguste, läkaköha, halvatuse, vesitõve, süüfilise ja teistegi haiguste korral. Samuti on kollase ülase lehti tarvitatud higileajava vahendina ning neerude ja kopsude töö tugevdajana. Ravimisega peab aga ettevaatlik olema, sest mürgise taimega võib endale kergesti kasu asemel kahju teha.
Palju võib rääkida ka ülaste õitest. Kollasel ülasel on nad kollased, teistel meie liikidel valged. Need ilusad värvid ei kuulu aga kroonlehtedele, nagu koolitunnist harjunud ollakse. Kroonlehed ülastel hoopis puuduvad. Need värvilised on suured ja õhukesed tupplehed. Õiest veidi allpool asuvad aga kollasel ülase ainsad varrelehed. Ülaste lehed on aga peaaegu ilma kaitsekihtideta, sest neid lehti läheb taimel vaja vaid paariks kuuks. Nimelt algab ülastel juba juuli lõpul suvine puhkepaus. Seepärast kuivavad ülaste lehed ruttu, kui nad ei saa korjates koheselt vaasi. Kuid taime jaoks on ka üks veel suurem häda. Sellised lehed on ahvatluseks rohketele putukatele ja seentele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.