teisipäev, 9. november 2010

Kollane kuldtäht

Kollane kuldtäht
(Gagea lutea)
kihtlill, linnupiim, kuldlilleke, taevatäht
Metsalilli mõjutavad sageli väga palju metsas kasvavad puud, sest nemad on metsa valitsejad. Puud võtavad suurema osa valgusest ja ka mullas olevast veest ning mineraalidest. Nii peavad kõik rohttaimed kohandama oma elu puude järgi. Üks ilus näide sellisest kohastumisest on kollane kuldtäht. Ta õitseb varakevadel, enne lehtpuude lehtimist, kui päikesevalgus pääseb vabalt mullapinnani. Kuldtäht on küllaltki valguselembene taim ja nii ei suuda ta paksu metsa all kasvada. Talle sobivad ainult lehtmetsad, sest okasmetsad pole nii viljakad ega kevadel valged. Niisiis kasvab kollane kuldtäht päikeseküllastes salu-lehtmetsades, vahel ka segametsades ning hakkab õitsema juba aprillikuus.
Kuldtähe nimi õigustab ennast igati. Nimelt on tema õied tähekujulised ja ka kuldkollast värvi. Siiski võib neil värv veidi teistsugune ka olla, isegi rohekas. Taime rahvapärastest nimedest rääkides on sama ilusad ka “taevatäht” ja “kuldlilleke”. Taime kollased õied jäävad inimestele hästi meelde seetõttu, et kuldtähed kasvavad koos väga suurte rühmadena. Neid ei ole küll kuigi tihedalt, aga siiski võib sageli olla terve metsaalune kuldselt sätendav. Selline kollane muruvaip meeldib ka paljudele aednikele ja miks mitte siis kuldtäht koduaeda kasvama tuua. Ta sobib kõikjale murusse. Kuldtähe maapealsed osad kuivavad ja kaovad pärast õitsemist kiiresti.
Päriselt see mitmeaastane taim siiski ei hukku, mulda jääb tal väike sibul. Meil Eestis kasvab ka teisi kuldtäheliike, kuid kollane kuldtäht on ainus, kellel on mullas varre alusel vaid üks hallikas sibul. Teistel on neid vähemalt kaks. Samas võib see sibul kasvatada ka suure hulga tütarsibulaid. Need asuvad mullas mõnevõrra sügavamal. Tütarsibulate elu on huvitav – nad kasvavad alguses aeglaselt ja alles mõne aasta möödudes hakkavad kiiremini kasvama. Peagi hakkavad nad ka väikesi tütarsibulakesi tootma, mitte aga veel õitsema. Nii kui kuldtäht õitsema hakkab, on tütarsibulate kasvatamise võime läinud. Edaspidi saab ta ainult seemnete abil paljuneda. Nii aga ongi võimalik kaugemale levida. Kuldtähe seemneid kannavad sageli laiali ka väikesed sipelgad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.